2011. május 11., szerda

Ibolyás bonbon

 

Még mindig virágok...még mindig ibolya...
Bár a lilla kattanásom kissé alábbhagyott, új színek vannak feltörekvőben, az ibolya íze és illata annyira kifinomult és különleges hogy nehéz lenne felülmúlni. Ez egy régebbi verzió, született azóta a fejemben egy újabb, összetettebb ötlet, talán hétvégén neki is ugrok.

Hozzávalók (28 db):
250g temperált étcsoki (Ecuador 70%), 200 g étcsokoládé (Fortina 65%), 0,9 dl tejszín, 1 ek szárított ibolya, 3 ek ibolyaszörp vagy pár csepp esszencia, kandírozott ibolya



A tejszínt a szárított ibolyával felforralom, majd leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. Mikor kihűlt, légmentesen záró műanyagdobozban hűtőbe teszem 12 órára. Utána átszűröm, a tejszínt felforralom és az apróra vágott csokira öntöm. Homogén állagúra keverem, hozzáadok 2-3 ek ibolyaszörpöt vagy pár csepp esszenciát és elkeverem, kihűtöm.
A temperált csokit az előmelegített formába öntöm, a légbubikat kiütögetem, majd 2-3 perc után visszaöntöm a csokit a tálba, a felesleget habkártyával lehúzom. A formát lefelé fordítom, hogy a felesleg kicsepeghessen, aztán újra lehúzom a felszínéről habkártyával a felesleges csokit. Hűtő 15 percre.
A ganache-t betöltöm, helyet hagyva a lezárásnak. Hűtő 15 perc. A csokit újratemperálom és lezárom vele a bonbonokat. Hűtő 1-2 órára. A temperált csoki hűlés közben zsugorodik, így a bonbonok kipotyognak a formából, mikor megfordítom. Kevés csokit olvasztok, 1-1 pöttyöt teszek a tetejükre és rábiggyesztek egy darabka kandírozott ibolyát.
 


1 megjegyzés:

  1. Kóstoltam, és nagyon finom volt, pedig bizalmatlan vagyok a virágos bonbonokkal alapjáraton :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...